Drumeții de la Bâlea Lac pe creasta Făgărașului

Trei trasee ușoare, la mare înalțime

De la Bâlea Lac, punctul cel mai înalt al Transfăgărășanului, există mai multe trasee care cu siguranță vă vor deschide apetitul pentru munții înalți și pentru drumețiile mai dificile din Carpați.

Zona munților Făgăraș este accesibilă (fără să fie nevoie de echipament special) cam de la începutul lunii iulie până prin octombrie-noiembrie, în funcție de cât de repede se depune zăpada.

Peisajele din iulie sunt poate cele mai frumoase, cu creste verzi și pâlcuri de zăpadă rămase din primăvară. Luna iulie e, însă, și cea mai instabilă, urmând ca după mijlocul lui august până la final de septembrie prognoza meteo să fie mult mai predictibilă. Noi am făcut o tură de la Bâlea pe Negoiu și retur într-o zi de final de septembrie și nu a fost niciun nor pe cer toată ziua, însă majoritatea pozelor din articol sunt dintr-o drumeție de la început de iulie.

Evitați călătoriile pe Transfăgărășan în zilele de weekend, în special în perioada sezonului estival. Cel mai probabil, o să stați mult timp în trafic.

Înainte să trecem la descrierea traseelor, pentru abordarea lor vă recomandăm să purtați încălțăminte cu talpă groasă (preferabil bocanci) și să aveți la voi un polar și o pelerină de ploaie, indiferent de condițiile meteo de la fața locului. Vremea la munte se schimbă repede, iar în Făgăraș se schimbă cel mai repede.


Fiecare dintre cele trei trasee pe care urmează să le descriem sunt marcate pe harta de mai jos. Vă recomandăm să o folosiți pentru a identifica mai ușor vârfurile și văile menționate.

Click pe hartă pentru a o deschide în Google Maps.

Vânătarea lui Buteanu

Vânătarea lui Buteanu văzut de pe Iezerul Caprei.

Dacă tot ați ajuns la așa altitudine mare, ce-ar fi să treceți și de 2500m? În România sunt 13 vârfuri care trec de 2500m, iar Vânătarea (sau, după unii, Vânătoarea) lui Buteanu este unul din ele (2507m). Dintre cele 13, acesta este, probabil, cel care necesită cel mai mic efort pentru a fi atins.

Lungime 3km
Diferență de nivel 450m
Timp 2.5h
Marcaj Triunghi AlbastruCruce Albastră

Traseul începe din dreptul cabanei Bâlea, drept în sus pe triunghi albastru spre Șaua Caprei. Urcarea este destul de abruptă, în special în ultima porțiune, unde poteca se pierde pe alocuri printre plăcile de pietre sparte. Ajunși în șa, puteți continua înainte spre Lacul Capra.

Șaua Caprei, vedere spre lacurile Capra si Căprița.

Traseul spre Vânatare continuă spre stânga pe poteca marcată cu cruce albastră, pe sub vârful Văiuga. Peisajul este deosebit și aici, cu vedere spre lacul Capra pe dreapta și spre căldarea Văiugii pe stânga.

Urcarea devine mai abruptă aproape de vârf, unde se ajunge la o spintecătură între Vânătarea lui Buteanu (orientat spre nord) și vârful Capra (2495m) - orientat spre sud. Aici este și singura dificultate tehnică de pe traseu: trebuie cățărată o stâncă de 2 metri. Nu este dificil, însă necesită puțină atenție și, din păcate, lipsește un lanț sau 2-3 prinderi de metal care să faciliteze urcarea/coborârea.

Stânca de pe Buteanu, la descățărat.

Odată ajunși pe vârf, vă puteți bucura de o priveliște de 360 de grade asupra întregii creste a Făgărașului. Datorită poziționării vârfului mai la nord față de axul central al acesteia, puteți vedea toate vârfurile la est și la vest. În funcție de condițiile meteo, puteți surprinde vârfurile Moldoveanu și Negoiu într-o singură poză panoramică 😍.

Creasta Făgărașului, trapezul Viștea-Moldoveanu în plan îndepărtat.

Returul se face pe același traseu: cruce albastră până în Șaua Caprei, apoi coborârea spre Bâlea. Atenție la coborâre, este destul de abruptă și poate deveni mai dificilă după 2-3 ore de efort.

Iezerul Caprei - Paltinul

Lacul Bâlea văzut din creastă.

Dacă nu vă place să vă întoarceți pe același traseu, puteți opta pentru un circuit care vă duce pe deasupra văii glaciare Bâlea. Veți ajunge pe două vârfuri de 2400 de metri și vă veți bucura de o priveliște deosebită asupra Transfăgărășanului și a crestei Făgărașului.

Lungime 4km
Diferență de nivel 500m
Timp 3h
Marcaj Triunghi AlbastruBandă RoșieBandă Albastră

Pentru că traseul spre Șaua Caprei este destul de abrupt, recomandăm să urcați pe aici pentru ca la coborâre să aveți un traseu mai domol. Așadar, puteți urca până în șa pe triunghi albastru, după care continuați la dreapta, pe banda roșie. Prima urcare vă duce pe vârful Iezerul Caprei (2417m).

Urmează segmentul cel mai frumos, între Iezerul Caprei și vârful Paltinul (2399m). Aici puteți experimenta, în deplină siguranță, un superb traseu de creastă.

Când traseul și creasta sunt același lucru.

După ce treceți prin cel mai jos punct, la Fereastra Bâlei, începeți urcarea pe vârful Paltinul. Acesta este mai puțin abrupt decât Iezerul Caprei, însă oferă și el un punct de belvedere superb asupra văilor din zonă. Spre vest, tot pe vreme bună, se poate vedea "zidul" perpendicular pe creastă format din Lespezi, Cornul Călțunului și Negoiu (vedeți secțiunea despre Lăițel pentru mai multe detalii).

Toamna nu-i ca vara - vedere de pe vârful Paltinul.

La coborârea de pe Paltin puteți urma marcajul bandă albastră pe sub creastă până înapoi la cabana Bâlea. Coborârea este mult mai lină decat cea prin Șaua Caprei. Dacă preferați totuși o rută mai rapidă, puteți opta pentru o coborâre directă spre cabana salvamont pe cruce roșie.

Lăițel

Lespezi si Cornul Călțunului în stânga, Negoiu în dreapta.

Nu, vârful Lăițel nu se găsește în imaginea de mai sus, însă priveliștea asta deosebită (poate preferata noastră din munții României) este de pe vârful cu pricina. Lăițelul este ultimul vârf dintr-o porțiune de creastă lungă și domoală. De aici începe un traseu destul de fragmentat și mai dificil al crestei Făgărașului, spre lacul Călțun, vizibil și el de pe vârf.

Lungime 7km
Diferență de nivel 450m
Timp 4h
Marcaj Cruce RoșieBandă AlbastrăBandă Roșie

Și această variantă de traseu începe tot de la Bâlea. Recomandăm să urcați direct spre Șaua Doamnei, pe crucea roșie. Ajunși în șa, urcați spre stânga pe o potecă nemarcată circa 50 de metri, până intersectați banda albastră. Apoi continuați până în Șaua Paltinului, de unde urmați banda roșie spre Lăițel.

Valea Doamnei, văzută din Șaua Paltinului.

Creasta dintre Paltin și Lăițel este destul de lină, cu puține urcușuri și coborâșuri. Traseul trece pe lângă Turnul Paltinului, apoi continuă pe sub vârful Laița. Chiar înainte de urcarea pe Lăițel, există o porțiune mai tehnică amenajată cu lanțuri, însă nu este dificilă.

Singura porțiune tehnică de pe traseu, la baza Lăițelului.

Urcarea pe Lăițel este puțin mai abruptă, poteca șerpuind ușor până în vârf, de unde se deschide și acea panoramă superbă.

Vârful Lăițel.

Întoarcerea la Bâlea se face pe același traseu. Puteți opta să coborâți prin Șaua Doamnei spre cabana salvamont, sau pe marcajul bandă albastră până la cabana Bâlea.


Fiecare din cele 3 trasee se pot face lejer într-o zi, fără prea mare grabă și cu timp suficient pentru a admira cea mai înaltă zonă a României. Recomandăm să vă instalați aplicația muntii-nostri pentru a vă orienta în teren. De asemenea, vă puteți aștepta să găsiți alte persoane pe traseu în zona respectivă, așa că întrebați cu curaj dacă nu știți pe unde să o luați.

Lacul Bâlea este punctul de pornire și pentru alte trasee de creastă, mai lungi, atât spre est spre cabana Podragu, și vârfurile Viștea și Moldoveanu, cât și spre vest, spre lacul Călțun și zona vârfurilor Negoiu-Lespezi. Însă despre acestea revenim în curând cu un alt articol mai detaliat.

Published on 6/12/2021


← Home Share this story on Twitter or Facebook

You might also enjoy